pondelok, októbra 08, 2007

Ako klamú (stručené pojednanie na obranu Martina Luthera)

Pastor Frederick Forkrist

Hneď na úvod treba povedať, že nie som luterán, a tento článok má slúžiť výlučne na obranu osoby Martina Luthera, významného kresťanského reformátora, ktorý je neustále terčom osočovania zo strany katolíkov.

Niet sa čomu diviť, Martin Luther bol tou iskrou, ktorá podnietila Refomáciu a je prakticky „otcom protestantizmu“, aj keď sa v dnešnej dobe na tento protestantizmus môžeme dívať rôzne.

Nikto neočakáva, že katolíci uznajú, že problémy a existujúce učenia a prax katolíckej cirkvi tej doby kritizoval Luther právoplatne. Ako býva dobrou praxou, ak sa chce znevážiť niekoho učenie, treba ho znevážiť ako osobu, a tak sa z úst katolíkov dozvedáme, že Luther prakticky vystúpil proti katolíckemu učeniu, lebo sa chcel oženiť s mníškou. Zvykli sme si, že najlepšou cestou na zvedenie ľudí je prezentovať im polopravdy (inými slovami, poloklamstvá) a dúfať, že budú natoľko leniví, aby si toto tvrdenie sami neoverovali.

A pritom netreba tak veľa – v dnešnej dobe Internetu stačí do vyhľadávača zadať vhodné výrazy a nájdeme to, čo chceme.

Je obvinenie katolíkov, že Martin Luther vystúpil proti katolíckemu učeniu, lebo mal pomer s mníškou, opodstatnené?

Netreba veľa hľadať. Je pravdou, že si bývalý mních a kňaz Martin Luther vzal za ženu bývalú mníšku Katharinu von Bora. Bola však ona príčinou rozkolu Luthera a katolíckej Cirkvi?

Logika a história nepustí. 31. októbra 1517 Martin Luther pribil svojich slávnych 95 téz na dvere wittenbergského chrámu. 3. januára 1521 bol Martin Luther exkomunikovaný pápežom Levom X (pápežská bula Decet Romanum Pontificem), a – síce k neľúbosti našich katolíckych priateľov – to nie kvôli nejakému milostnému pomeru s mníškou (čo v tej dobe nebolo nejak nezvyčajné, hoci by to katolíci radi popreli), ale práve kvôli svojmu učeniu.

V apríli 1523 pomáha 12 mníškam v úteku z cisterciánskeho konventu v Nimbschen, a 13. apríla 1525 sa Martin Luther žení s jednou z týchto bývalých mníšok, spomínanou Katharinou von Bora.

Takže si to zopakujme, pre tých nechápavejších:

1517 – Luther verejne prezentuje svoje učenie

1521 – Luther exkomunikovaný

1523 – Luther pomáha v úteku mníškam z kláštora

1525 – exkomunikovaný Luther sa žení s bývalou mníškou.

Lož má krátke nohy, ďaleko neujde... nech vás Všemohúci Jahveh žehná.

Žiadne komentáre: