sobota, septembra 08, 2007

Mohli by ste byť Izraelitom a nevedieť to?

„Tu je paradox, najdômyselnejší paradox: mnoho kresťanov môže mať vo svojich žilách oveľa viac hebrejsko-izraelskej krvi než väčšina ich židovských susedov.“[1] Alfred M. Lilienthal

Mohlo by na tom byť niečo pravdy? Ak áno, potom by to znamenalo, že väčšina kresťanstva a zvyšok spoločnosti nesprávne identifikovala ľud v Biblii najprominentnejší. Ak bol Izrael nesprávne identifikovaný, potom niet pochýb, že došlo k závažným chybám v doktrinálnej interpretácii a aplikácii biblického proroctva!

Jestvuje mnoho tvrdení týkajúcich sa Izraelitov a ich modernej identity. Nie je cieľom tohto traktátu vyrozprávať nejaké ďalšie z týchto tvrdení. Namiesto toho vám prinesie zvyšok príbehu, skutočný príbeh týkajúci sa modernej identity Izraela, príbeh nachádzajúci sa v Písmach, overený archeológiou a históriou - príbeh väčšinou kazateľov zväčša nerozprávaný.

DUCHOVNÝ IZRAEL

Veľký segment kresťanstva je vyučovaný, že Boh pod Novou Zmluvou už nemá žiaden plán pre fyzický Izrael, a že dnes pôsobí len na duchovný Izrael. Príkladom toho je vydanie časopisu The Last Trump (January/February 1991), kde Dr. Ed Moore tvrdil:

„Preto môžeme vidieť, že byť deťmi Abraháma (dnes pod Novou Zmluvou) nemá nič do činenia s rasou.“[2]

Vo svojej knihe Clouds Over America, Leonard C. Lee došiel k takémuto záveru:

„Pretože Boh zavrhol Izraelitov ako národ, môžeme hľadať naplnenie Jeho zámerov iba v duchovnom Izraeli... [Fyzickí] Izraeliti minuli stupeň aktivity...“[3]

Títo a im podobní autori v podstate hlásajú, že Boh nemá žiaden novozmluvný plán pre fyzický Izrael. Porovnajte však tieto tvrdenia s tým, čo zapísal inšpirovaný autor listu Hebrejom:

„Hľa, idú dni, hovorí Jahve, a uzavriem novú zmluvu s domom Izraelovým a s domom Júdovým...“ (Hebrejom 8:8)

Zatiaľčo sa niektorí ľudia pokúšajú spiritualizovať túto pasáž Písma, aby zodpovedala ich predpojatým ideám či harmonizovať ju s učením ich denominácie, Izraeliti v tomto verši nemôžu byť spiritualizovaní, a to z troch dôvodov:

1) Po prvé, nedovolí to kontext. Hneď nasledujúci verš diktuje, či Izraeliti, o ktorých sa v tomto verši hovorí, majú byť považovaní za fyzických či spirituálnych:

„Nie podľa onej zmluvy, čo som uzavrel s ich tcami toho dňa, keď som ich pojal za ruku, aby som ich vyviedol z krajiny egyptskej...“ (Hebrejom 8:9a)

Ľud, spomínaný v tejto pasáži, s ktorým Nová Zmluva bola a je uzavretá, sú jasne fyzickými potomkami fyzického ľudu, ktorý Mojžiš vyviedol z Egypta.

2) Druhý dôvod, prečo Izrael nemôže byť spiritualizovaný, je ilustrovaný starozákonnou pasážou, z ktorej je citované v Hebrejom 8:8-12. Autor listu Hebrejom citoval proroka Jeremiáša, a Jeremiáš pokračuje nasledovne:

„Toto povedal Jahveh, Darca slnka pre svetlo vo dne, ustanovení mesiaca a hviezd pre svetlo v noci, ... Keby mali byť z (miesta) predo mnou odstránené tieto predpisy, je Jahveho výrok, vtedy by mohli tí, čo sú z Izraelovho semena, prestať byť navždy predo mnou národom. Toto povedal Jahve: Ak by sa dali zmerať nebesia hore a dali sa preskúmať základy zeme dolu, ja sám by som tiež mohol zavrhnúť celé Izraelovo semeno...“ (Jeremiáš 31:35-37)

Keďže stanovený poriadok pre slnko, mesiac a hviezdy nebol odstránený, a keďže nebesia neboli odstránené, hlbiny zeme nepreskúmané, je zjavné, že Boh stále sprevádza fyzických potomkov Abraháma, Izáka a Jakoba. Ak tomu tak nie je, potom Boh klamal.

3) Tretím dôvodom, prečo Izraeliti v Hebrejom 8:8 nemôžu byť spiritualizovaní, je druhé svedectvo nachádzajúce sa v liste Rimanom, kde apoštol Pavol vyhlásil:

„Lebo želal by som si, aby som radšej ja bol zavrhnutý od Krista miesto svojich bratov, svojich pokrvných podľa tela, ktorí sú Izraeliti a im prináleží synovstvo, sláva, zmluvy...“ (Rimanom 9:3,4)

Predchádzajúce tri pasáže nielenže výslovne vyhlasujú, že Boh uzatvoril svoju Novú Zmluvu s fyzickými Izraelitmi, ale jestvuje mnoho ďalších novozmluvných pasáží, ktoré odhaľujú, že Boh naďalej sprevádza fyzický národ Izraela do dnešného dňa.

Niet pochýb, že Boh, podľa Novej Zmluvy, má plán pre fyzický Izrael (prinajmenšom so zvyškom, ktorý bol a je vykúpený uzmierujúcou obeťou Ježiša Krista). Kresťanovi teda v taktomto prípade prináleží, aby správne identifikoval skutočných potomkov Abraháma, Izáka a Jakoba.

DNEŠNÍ ŽIDIA

Takmer celé kresťanstvo je vyučované, že dnešní „Židia“ reprezentujú Izrael. No koľkým z týchto ľudí bolo vysvetlené, že Biblia nás varuje pred podvodníkmi? Správne, pred ne-Izraelitmi, ktorí falošne tvrdia, že sú Izraeliti:

„Poznám ... rúhanie tých, ktorí o sebe hovoria, že sú Židia (t. j. Júdejci, teda Izraeliti) a predsa nimi nie sú, ale sú synagógou Satana.“ (Zjavenie 2:9)

Koľkým kresťanom bolo taktiež vysvetlené, že skutočne existujú ľudia, ktorí priznávajú, že sú týmito podvodníkmi? Napríklad prvá kapitola Židovského almanachu z roku 1980 s názvom „Kríza identity“ začína týmito slovami:

„Striktne povedané, je nesprávne nazývať starovekého Izraelitu ,Židom‘ či nazývať súčasného Žida ,Izraelitom‘ alebo ,Hebrejom‘.“[4]

Tento fakt je potvrdený niekoľkými ďalšími židovskými zdrojmi a jednotlivcami (The Jewish Encyclopedia 1905, The Standard Jewish Encyclopedia 1966, Nathan M. Pollock, profesor stredovekej židovskej histórie v Tel Avive, Bernard Lazare, Robert Quillan, Dr. Benjamin Freedman, Arthur Koestler, James Yaffe, Paul Meyer a mnoho ďalších). Dr. Oscar Levy šiel až tak ďaleko, že vyhlásil:

„A nie sú oni (dnešní Židia) vynálezcami mýtu Vyvoleného národa?“[5]

Prečo nebolo kresťanstvu a verejnosti povedané, že viac ako 90 percent ľudí známych ako „Židia“ nie sú potomkami Abraháma, Izáka a Jakoba? História odhaľuje, že v skutočnosti sú potomkami divokých turko-mongolských chazarských kmeňov, ktoré sa túlali stepami južnej Rusi a ktoré adoptovali náboženstvo judaizmu v období 7.-9. storočia A. D. Dnes sú Chazari známi ako „Židia“ nie kvôli rase, ale kvôli náboženstvu.[6]

Ako už bolo u vedené, Biblia vyhlasuje, že budú existovať izraelskí podvodníci. Títo podvodníci sa buď omylom alebo zámerne identifikovali svojimi vlastnými zápismi a dielami. Preto, ak „oni“ nie sú pravým Izraelom, musí ním byť niekto iný!

PRAVÝ IZRAEL

Boh poskytol písomné kľúče na identifikáciu starobylého Izraela. Staroveký Izrael bez debaty naplnil väčšinu týchto znakov a bol nimi identifikovaný. Ale oveľa vzrušujúcejší je fakt, že rovnaké črty nám pomáhajú identifikovať Izrael dnes! Nižšie je uvedených 15 národných, geografických a spirituálnych aspektov zo stoviek písomných kľúčov, ktoré jasne identifikujú Izrael. Položte si otázku, ktorý ľud modernej doby identifikujú?

5 národných aspektov

* Izrael sa mal stať veľkým a mocným národom (Genesis 12:1-3)
* Izrael sa mal stať početným ľudom (Genesis 22:17)
* Izrael mal vytvoriť množstvo národov (Genesis 17:4-6)
* Izrael mal vládnuť nad inými národmi (Deuteronomium 15:6)
* Izrael mal byť požehnaním všetkým národom (Genesis 22:18)

5 geografických aspektov

* Izrael mal mať nový domov, odlišný od kanaánskej zeme (2. Samuelova 7:10)
* Nová zem Izraela mala byť obývaná ľuďmi zhromaždenými z mnohých národov (Ezechiel 38:8)
* Izrael mal mať krajinu dedín bez múrov, bez stien, plotov či brán (Ezechiel 38:11)
* Izrael mal mať krajinu veľkého poľnohospodárskeho bohatstva (Deuteronomium 28:8-11)
* Krajina Izraela bola opísaná ako „tábor svätých“ (Zjavenie 20:7-9)

5 spirituálnych aspektov

* Izrael mal mať nové náboženstvo a mal byť zachránený Jahvem (Jeremiáš 31:7, 31-37)
* Izrael mal zaniesť evanjelium celému svetu (Izaiáš 49:3-6)
* Izrael mal byť jediným národnom, ktorému bol daný Boží Zákon (Žalm 147:19,20)
* Izrael mal byť z väčšej časti slepý voči svojej identite (Izaiáš 42:16-19)
* Izrael mal byť nazývaný novým menom (Izaiáš 62:1,2)

Ak Izrael dnes existuje, a on existuje, jestvuje iba jeden ľud, ktorý vyhovuje všetkým týmto identifikačným znakom - a s určitosťou nereprezentuje moderných „Židov“. Tieto znaky však dokonalo opisujú anglosaský, keltský, germánsky, škandinávsky, slovanský a príbuzný ľud, množstvo národov, ktoré sa stali mocným národom, s novým domovom, novým náboženstvom, a ktoré požehnali svet Ježišovým evanjeliom a množstvom ďalších požehnaní.

Skutočne, Alfred Lilienthal (pôvodom Žid) chápal to, čo väčšina Kelto-Sasov nie: Mnoho kresťanov má vo svojich žilách oveľa viac hebrejsko-izraelskej krvi než ich židovskí susedia.

ZÁVER

Prorok Izaiáš hovoril o dobe v budúcnosti, kedy „oči vidiacich nebudú zlepené a uši počujúcich, tie budú venovať pozornosť. A srdce unáhlených bude uvažovať o poznaní“. (Izaiáš 32:3,4)
Cieľom totho krátkeho traktátu bolo pomáhať v naplnení Izaiášovho proroctva týkajúceho sa pravej identity Izraela. Veľmi stručne sme demonštrovali a poskytli dôkazy pre tri nasledujúce fakty:

- Boh má i dnes novozmluvný plán pre fyzický Izrael.

- Dnešní „Židia“ nie sú Izraeliti, ale podvodníci, ktorí sa za Izrael vydávajú.

- Kelto-saskí ľudia sú Izraeliti, praví potomkovia Abraháma, Izáka a Jakoba.

Teraz máte zvyšok príbehu, pravého príbehu týkajúceho sa modernej identity Izraela. Je len na vás, čo s ním urobíte. Je našou modlitbou, aby sa vo vás naplnilo Izaiášovo proroctvo, a aby ste vykonali svoj diel v prebúdzaní ďalších Izraelitov k ich identite, a ich zodpovednosti voči Bohu ako Jeho ľudu.

BIBLIOGRAFIA

[1] Alfred M. Lilienthal, Jr., What Price Israel (Chicago: Henry Regnery Company, 1953), str. 223

[2] Dr. Ed Moore, The Last Trump (January/February, 1991), str. 7

[3] Leonard C. Lee, Clouds Over America (Washington: Review and Herald Publishing Association, 1948), str. 71

[4] The Jewish Almanach, Compiled and Edited by Richard Siegel and Carl Rheins (New York: Bantam Books, 1980), str. 3

[5] Dr. Oscar Levy, predhovor, The World Significance of the Russian Revolution, George Pitt Rivers (Oxford, England: Basil Blackwell, 1920), str. vi

[6] Arthur Koestler, The Thirteenth Tribe (New York: Random House, Inc., 1976)

Žiadne komentáre: