utorok, mája 15, 2007

Stručné zamyslenie nad talianskymi nemocnicami

Tento týždeň som sa v miestnych novinách dočítal, že v milánskych nemocniciach začali odstraňovať z nemocničných izieb kríže s ukrižovaným Ježišom po tom, čo sa na to sťažovali tam hospitalizované moslimky, ktorým prítomnosť kresťanského symbolu prekáža. Spomínaný kríž tam teda nahradia obrazom Panny Márie.

Toľko spomínaná tlačová správa. Zrejme nebudem jediný, kto nechápavo krúti hlavou nad toľkou politickou korektnosťou, akú Európa voči ostatnému svetu prejavuje. Osobne sa domnievam, že takéto správanie už hraničí so seba-ponižovaním. Prečo? Nuž, položme si otázku: Viete si predstaviť, že by ste podobný protest voči náboženským symbolom vzniesli napr. v Saudskej Arábii alebo v Iráne? Má niekto dojem, že by mu na jeho námietku v Pakistane do izby zavesili kresťanský symbol?

Nemyslím si, že by sme mali postupovať systémom – aký požič, taký vráť. Určite nie. Treba však povedať, že určitá úcta k hostiteľskej krajine je namieste. Ak sa teda milým moslimkám niečo na talianskych nemocniciach nepáči – šup-šup, zbaliť kufre a môžu odcestovať trebárs do spomínanej Saudskej Arábie. A s nimi môžu odcestovať i milí zástancovia multi-kulturalizmu – väčšine normálnych obyvateľov Európy chýbať určite nebudú.

Žiadne komentáre: