štvrtok, júna 21, 2007

Adam nebol prvým človekom

Bertrand L. Comparet

Mnoho ľudí sa stalo agnostikmi kvôli údajnému konfliktu medzi Bibliou a vedou. V skutočnosti nejestvuje žiaden konflikt medzi korektným prekladom Biblie a skutočne potvrdenou vedou, nie neoverenými teóriami. Jeden z týchto údajných konfliktov spočíva v tom, že veda vie, že ľudské bytosti žili na zemi oveľa skôr, než pár tisíc rokov, ktoré zaznamenáva Biblia, a všeobecným názorom, že Biblia zaznamenáva, že Adam bol prvým človekom. Áno, viem, že to tvrdí väčšina kazateľov, no nie Biblia – tá hovorí len to, že Adam bol prvým bielym človekom. Pozrime sa na záznam.

Veľa nesprávnych prekladov v Biblii zakrýva mnoho z pravdy. Napríklad Genesis 1:1-2: „Na začiatku Boh stvoril nebesia a zem. Zem bola beztvárna a pustá a na povrchu vodnej hlbiny bola tma...“ V hebrejskom jazyku však táto pasáž hovorí: „Zem sa stala beztvárnou a pustou.“ (pozri Rotherhamovu The Emphasized Bible). Nejaká katastrofa spustošila zem, ktorá predtým nebola beztvárna, ani pustá. To bol Jahveho rozsudok nad rannými civilizáciami za ich skazenosť. Jeremiáš 4:23-27 nám o tom podáva víziu: „Videl som krajinu, a hľa, [bola] prázdna a pustá, a do nebies, a ich svetla viac nebolo. Videl som vrchy, a hľa, triasli sa, a pahorky sa otriasali. Videl som, a hľa, nebolo pozemského človeka a všetky lietajúce nebeské tvory utiekli. Videl som, a hľa, sad sa stal pustatinou a jeho mestá, tie všetky boli rozborené. Bolo to kvôli Jahvemu, pre jeho horiaci hnev. Lebo toto povedal Jahveh: ‘Z celej krajiny sa stane opustený úhor a či azda nevykonám úplné vyhubenie?‘“ Preto nachádzame ruiny miest starších ako Adam a kostry, ktoré sa procesom skúmania uhlíka 14 datujú desaťtisíce rokov do minulosti. O tom nám hovorí samotná Biblia.

Biblia nám ďalej hovorí o stvorení ľudí v množnom čísle v Genesis 1:26-28 uvádzajúc: „A potom Boh tvoril človeka na svoj obraz, stvoril ho na Boží obraz, stvoril ich mužského a ženského [rodu]. A Boh ich požehnal a Boh im povedal: „Buďte plodní a rozmnožte sa a naplňte zem...“ Po preskúmaní zisťujeme, že správnejším znením je „znovunaplňte“, a nedá sa znovunaplniť to, čo predtým už nebolo naplnené. V 2. kapitole Genesis nachádzame opis stvorenia Adama (v jednotnom čísle). Hebrejské slovo awdawm, v prepise Adam, pochádza zo slovného koreňa, ktorý má význam ukazovať krv v tvári či byť červenolíci, tento výraz sa zjavne nedá aplikovať na tmavé rasy, o ktorých z vedeckých dôkazov vieme, že sú oveľa staršie než biela rasa.

Biblickí učenci vedia, že Genesis 3:20: „Potom dal Adam svojej manželke meno Eva, lebo sa mala stať matkou všetkých živých.“, je textová vsuvka z neskoršej doby, ktorá sa v ranných rukopisoch nenachádzala (pozri Moffatov preklad).

4. kapitola Genesis zaznamenáva narodenie Kaina a Ábela. Hebrejský text naznačuje, že boli dvojčatá. Až do narodenia Seta, keď mal Adam 130 rokov, nie je zaznamenané žiadne ďalšie narodenie Evinho dieťaťa. Narodenie Seta nasledovalo dávno po narodení Kaina a Ábela, väčšina učencov uvádza, že k tomu došlo až o 100 rokov neskôr. No keď Kain zabil Ábela a za trest bol vyhnaný z krajiny, posťažoval sa Jahvemu v Genesis 4:14: „... je isté, keď ma ktokoľvek nájde, že ma zabije.“ Po svojom vyhnaní Kain našiel mnoho iných ľudí, pretože Genesis 4:17 zaznamenáva, že Kain sa nielenže oženil, ale vybudoval i mesto. To nebudujete len pre dvoch ľudí. Títo ľudia patrili k pred-adamickým rasám, o ktorých sa zmieňuje druhá časť 2. kapitoly Genesis.

Záhrada Eden nebola plantážou obyčajných stromov a kríkov. Jahveh neučinil nič také hlúpe, aby vytvoril zvláštne stvorenie len kvôli tomu, aby mal niekoho, kto bude narábať lopatou a strihať konáre, keď už mal pre túto prácu milióny pred-adamických ľudí. Ako sa uvádza, v záhrade Eden bol strom poznania (či skúsenosti) dobra a zla. Žiaden strom v lese nemá žiadne poznanie či skúsenosť dobra či zla. 31. kapitola Eziechiela hovorí: „Hľa, Asýrčan, céder v Libanone, s peknými ratolesťami a lesnatou húštinou, poskytujúci tieň a vysokého vzrastu, takže jeho vrcholec bol v oblakoch. Vody ho urobili veľkým, vodná hlbina spôsobila, že vyrástol do výšky. Svojimi prúdmi obtekala celé miesto, kde bol zasadený, a svoje kanály vyslala ku všetkým poľným stromom. Preto dosiahol vyšší vzrast ako všetky [ostatné] poľné stromy. A jeho ratolesti sa množili a jeho vetvy sa predlžovali, lebo v jeho vodných tokoch bolo mnoho vody. Na jeho ratolestiach si stavali hniezda všetky nebeské lietajúce tvory a pod jeho vetvami rodili všetky divé poľné zvieratá a v jeho tieni bývali všetky ľudnaté národy. A stal sa pekným vo svojej veľkosti, v dĺžke svojho ihličia, veď jeho koreňový systém bol nad mnohými vodami. [Iné] cédre v Božej záhrade sa mu nevyrovnali. Borievky, tie sa mu ratolesťami nepodobali. Ani platany neboli [čo sa týka] vetiev, ako on. Nijaký [iný] strom v Božej záhrade sa mu nepodobal krásou. Urobil som ho pekným v hojnosti jeho ihličia a všetky [ostatné] edenské stromy, ktoré boli v záhrade [pravého] Boha, mu závideli.” Stromy v Jahveho záhrade Eden boli zrejme rodostromy rás a národov, ktoré obdivovali a závideli rannej asýrskej ríši. To bola záhrada, ktorú mal Adam kultivovať. Satan bol tým, čo môžeme nazvať správcom tejto planéty, aby ju viedol v poslušnosti voči Jahveho vôli, až kým o túto pozíciu neprišiel svojou vzburou voči Jahvemu. Adam bol poslaný na jeho miesto. Jeho úlohou bolo vládnuť rôznym národom a rasám na zemi ako tunajší Jahveho predstaviteľ, vyučujúc ich Jahveho zákony a presadzujúc poslušnosť voči týmto zákonom. Tieto iné rasy a národy existovali dávno pred Adamom.

Biblia teda neomylne uvádza, že nie všetci pochádzame od Adama a Evy, pretože pri stvorení Adama na zemi existovali iné rasy – dávne a početné. Medzi týmito inými rasami je niekoľko pred-adamických a prinajmenšom jedna satanská. Ak si prečítate 3. kapitolu Genesis, všimnete si, že hneď po Adamovom prehrešku, keď Jahveh vyžadoval odpoveď na otázku, čo vykonali, Jahveh odsúdil Satana. Výraz, nesprávne prekladaný ako „had“ je hebrejským výrazom „nachaš“, čo doslova znamená kúzelník alebo mág (čarodejník).

Niet pochýb, že Satan, stále majúc anjelskú moc, bol schopný byť kúzelníkom či mágom. Je isté, že ten, ktorý Evu zviedol, nebol iba šupinatým hadom plaziacim sa po zemi. Áno, vravím „zviedol“, pretože to Eva priznala v pôvodnom hebrejskom texte. Kain bol synom tohto zvedenia. Biblia s monotónnou pravidelnosťou používa výraz „počať“, no vôbec po prvýkrát Biblia hovorí o tom, že Adam niekoho počal v Genesis 5:3, kde sa uvádza: „A Adam žil stotridsať rokov. Vtedy sa stal otcom (vtedy počal) syna na svoju podobu, na svoj obraz, a dal mu meno Set.“ Vráťme sa ku Genesis 3:15, kde Jahveh hovorí Satanovi: „A ja položím nepriateľstvo medzi teba a ženu a medzi tvoje semeno (potomstvo) a jej semeno (potomstvo).“ V oboch prípadoch je pre výraz „semeno, potomstvo“ použitý rovnaký hebrejský výraz. Satan mal mať rovnako skutočné potomstvo ako Eva. O tom hovorí Jahveho vlastné slovo, preto musíme očakávať, že nájdeme, že sa tak skutočne stalo a to i nachádzame. O tom nám hovorí Jahšua (Ježiš).

V Matúšovi 13:38-39, vysvetľujúc podobenstvo o kúkoli medzi pšenicou Jahšua hovorí: „Pole je svet, znamenité semeno sú synovia kráľovstva, ale burina sú synovia toho zlého a nepriateľ, ktorý ju zasial, je Diabol.“ V Jánovi 6:70-71 Jahšua hovorí k svojim dvanástim učeníkom a my čítame: „Či som si vás nevyvolil dvanástich? Ale jeden z vás je ohovárač (diabol). Hovoril to však o Judášovi, synovi Šimona Iškariotského, lebo ten sa chystal zradiť ho, hoci bol jedným z dvanástich.“ Pozorne by ste si mali prečítať 8. kapitolu Jána, kde Jahšua povedal tým, ktorí ho nenávideli: „Vy ste zo svojho otca, Diabla, a chcete konať žiadosti svojho otca.“ (verš 44a) V žiadnom z týchto prípadoch nebol vulgárne urážajúci, pretože sa nikdy k niečomu takémuto neuchýlil – jeho vyjadrenie bolo presné. Niektorých nazýval hadmi, deťmi zmijí, čo bolo presné. Dávno predtým prijali hada ako symbol Satana. Preto ich tradícia dala výrazu „nachaš“ preklad „had“, aj keď v skutočnosti znamená „mág, kúzelník“. Jahšua im teda hovoril, že pochádzali zo svojho otca, Diabla (alebo hada, ak preferovali tento výraz), a týmto jdnoducho uvádzal biologický fakt s vedeckou presnosťou a identifikujúc osoby tohto rodu.

Kedykoľvek vám niekto hovorí, že Biblia nie je v súlade s modernou vedou, neverte tomu. Veci, ktoré mnohí kazatelia vyučujú, sú v konflikte s vedeckou pravdou, ako vieme, ale títo kazatelia sú rovnako v konflikte s Bibliou. Vráťte sa k Biblii, nie k ľudským doktrínam a starostlivo si preverte presnosť prekladu. Zistíte, že to, čo Biblia skutočne hovorí, vo svojich pôvodných jazykoch, je presné s presnosťou, ktorú naši vedci ešte nedosiahli.

Žiadne komentáre: