štvrtok, júna 07, 2007

Moderný kult osobnosti

(kritika článku "David Lane - významný filozof a aktivista umrel vo veku 68 rokov ako politický väzeň)


Frederick Forkrist


Ľudia osobnosti potrebujú. Celý svet je preplnený skutočnými osobnosťami i pseudo-celebritami, veľkými i malými. Nie je to však na škodu veci, príklady sú skrátka potrebné. Ak sa však z človeka stáva modla, niečo je zrejme nie v poriadku.

Týmto článkom by som chcel reagovať na článok uverejnený na portáli Pozorovatel.sk. Autor Ján Smolinský v ňom stručne podáva životopis Davida E. Lanea, vrátane informácií o súdnych procesoch a jeho myšlienkach. Nič proti, koľko ľudí - toľko chutí.

Pamätám sa, keď sa ku mne po prvýkrát dostali informácie o The Order. Písal sa rok 1997 a ja som zízal na obrázok muža, ktorého som vôbec nepoznal a ani jeho meno mi nejako nič nehovorilo. Robert Jay Mathews bol pre mňa veľkou neznámou, rovnako ako The Order. Postupne, z tých pár zdrojov, ktoré boli k dispozícii, som sa dozvedal čo-to o Bruder Schweigen. Prečo to spomínam?

Spomínam to preto, že autor - v dobe rozšíreného Internetu a možností ďaleko predčiacich moje možnosti spred 10 rokov, si nedal toľko námahy, aby si zistil niektoré dôležité fakty, resp. aby doplnil ním podávané informácie.

Konkrétne - autor vôbec nespomína členstvo a aktivity Davida Lanea v denverskom KKK. Pokiaľ ide o 14 slov, tie nie sú nijako zvlášť originálne - v podstate ide o zhrnutie iných slov (celkovo 56 slov v anglickom preklade Mein Kampf od Adolfa Hitlera). Nič nové pod slnkom, ale ako stručný slogan efektívne.

Pokiaľ ide o vylúpenie banky v Seattli, s lupom 25 tisíc dolárov, nešlo o akciu The Order, ale o individuálnu lúpež Boba Mathewsa.

Alan Berg bol zastrelený 12 strelami, nie 13, 13. strela bola zaseknutá v hlavni Bruce Piercea.

v Portlande bol Robert Mathews postrelený do ruky, nie do nohy.

Domnievam sa, že toto sú informácie, ktoré sa dajú vcelku dobre získať aj na Internete (dokonca niektoré materiály sú i v slovenskom jazyku), preto sa mi zdá dosť smutné, že sa v článku objavuje toľko zbytočných omylov. V prípade potreby odkazujem autora na asi najlepšiu knihu o The Order s názvom "The Silent Brotherhood". A propós, bez snahy zľahčovať výšku trestu, ktorý súd vyriekol nad D. Laneom (20+20+150 rokov, pričom autor článku zabudol spomenúť, že o podmienečnom prepustení bolo možné uvažovať až po odsedení minimálne 50 rokov), 190 rokov v americkom justičnom systéme nepredstavuje žiaden astronomický trest (čo potom 252 rokov B. Piercea, 2x doživotie bez možnosti prepustenia D. Tatea, alebo - z iného súdka, 4x doživotie + 30 rokov pre Theodore Kaczynskeho (známeho ako Unabomber))

Chcem sa však ešte vyjadriť k kultu osobnosti, ktorý osobu Davida Lanea obklopuje. Istú úroveň tohto zbožňovania vyjadruje aj anketa v článku. Tá obsahuje tri otázky, ktoré sú evidentne nastavené tak, aby výsledok zodpovedal očakávaniam anketára. Osobne s jeho filozófiou nesúhlasím, súhlasím však, že treba bielu rasu chrániť. Nepáči sa mi jeho protikresťanské zamerania (ale vybral si to sám), a je pravdou, že bol terorista a vrah. Vyberme si, čo chceme.

Zaráža ma, že je David Lane označovaný za politického väzňa. Nikdy totiž politickým väzňom nebol. Na The Order sa môže vzťahovať označenie P.O.W., pretože oni - na rozdiel od mnohých, ktorí sa ako P.O.W. zvyknú označovať - skutočne tomuto Systému vojnu vyhlásili oficiálne svojou Deklaráciou vojny. David Lane nesedel za hlásanie svojich názorov, čo by mu "vynieslo" označenie politického väzňa. Netreba si zakrývať oči nad realitou.

Nakoniec, stručné zamyslenie sa nad časťou "Myšlienky Davida Lanea". Ak má autor dojem, že D. Lane, tento "významný filozof", je ich autorom či "pôvodcom", zrejme mu chýba širší rozhľad v politicko-filozofickej literatúre orientovanej nacionalistickým smerom. Opäť by som poukázal na Mein Kampf napríklad, okrem iných.

David Lane si nepochybne istú úctu zaslúži. Ak si však niekto chce z neho urobiť modlu - ďakujem, neprosím.

Žiadne komentáre: