štvrtok, júna 21, 2007

Hlad po počúvaní Jahveho slova

Bertrand L. Comparet

Bezohľadní ľudia sú dnes veľmi pyšní na to, čo považujú za naše moderné podmienky a tvrdia, že sa od našich predkov veľmi odlišujeme. V skutočnosti sa základy života v porovnaní s dávnymi dobami vôbec nezmenili. Ako povedal jeden filozof: „Čím viac sa to mení, tým viac je to to isté.“ Ste na tom dnes skutočne lepšie, lebo lúpežník, ktorý vás olúpi, používa pištoľ namiesto meča, ktorý používal pred 500 rokmi? Je lepšie uskakovať z cesty automobilu namiesto koča? Skutočne sme učinili pokrok, pretože dnes musíme platiť nadmerné dane v dolároch namiesto v šekeloch? Majú sa otroci Ruska lepšie než zajatci v Babylone? Zmenili sa len povrchové črty, pokiaľ bude človek žiť na zemi, základné skutočnosti musia ostať rovnaké.

Jednou zo starobylých ustanovizní, ktorá k nám prešla nezmenená, je prúd ohovárania a týrania voči každému, kto protestuje proti súčasným zlám a snaží sa varovať verejnosť pred následkami pokračujúceho previnenia. Naše zlá sú vždy organizované, pretože stále existujú tí, ktorí prišli na to, ako z nich získať peniaze, moc či oboje naraz. Predvídajú koniec svojho bohatstva a moci, ak by sa verejnosť dozvedela pravdu. Preto zlomyseľne napádajú každého, kto sa snaží varovať verejnosť pred tým, čo sa deje. Nie je to, samozrejme, nič prekvapujúce, čo je však prekvapujúce je stupeň, v akom verejnosť všeobecne miluje iba svojich skutočných nepriateľov a nenávidí svojich skutočných priateľov.

Okolo roku 790 pred n. l. prorok Ámos varoval ľudí kráľovstva Izraela pred katastrofami, ktoré ich určite postihnú, ak umožnia národu pokračovať vo svojej skazenosti. Všeobecná korupcia nemôže existovať bez podpory a zhovievavosti úradov, ktorých povinnosťou je ju potláčať. Rovnako tak nemôže existovať korupcia na vysokých miestach, pokiaľ nie je schválená, či prinajmenšom tolerovaná, všeobecnou verejnosťou.

Keď Ámos varoval, že zlá doby oslabili národ a privedú naň Jahveho hnev, bol obvinený z poburovania, podobne ako Jahšua (Ježiš), ktorý o 8 storočí vydával rovnaké varovanie. V Ámosovi 7:10 čítame: „A Amaciah, kňaz z Bételu, poslal k izraelskému kráľovi Jeroboámovi a povedal: Ámos sa sprisahal proti tebe priamo uprostred domu Izraela. Krajina nie je schopná zniesť všetky jeho slová.“ Taktiež sa ho snažili vyhnať. V Ámosovi 7:12-13 je zaznamenané: „A Amaciah ďalej povedal Ámosovi: Choď, ó, vidiaci, bež si do judskej krajiny a tam jedz chlieb a tam môžeš prorokovať. Ale v Bételi už ďalej neprorokuj, lebo je to kráľova svätyňa, je to dom kráľovstva.“

Dnes nachádzame rovnakú situáciu. Zisťujeme, že istá menšina (ktorá bola známa pod menom Kanaánci a dnes je nazývaná Židmi) extrémne zbohatla propagovaním organizovaného zla a svojím bohatstvom získala vo vláde veľkú moc. To je moc, ktorú by žiadna uznaná menšina nemala mať. Nachádzame ich v kontrole komunizmu po celom svete a svojou kontrolou vlády v tomto národe ho vedú rovnakou cestou ku komunizmu. Taktiež nachádzame pár odvážnych mužov snažiacich sa varovať národ pred týmto nebezpečenstvom. Samozrejme, proti týmto mužom, ktorých jedinými chybami sú poctivosť, patriotizmus a pravdovravnosť, je namierená najhoršia nenávisť.

Dnes stále nachádzame rovnaké sily, stále napádajúce každého, kto oponuje komunizmu a stále vyslovujú tie isté falošné obvinenia. Proti Ámosovi povedali: „Ámos sa sprisahal proti tebe priamo uprostred domu Izraela. Krajina nie je schopná zniesť všetky jeho slová.“ Proti Jahšuovi povedali v Lukášovi 23:5: „Popudzuje ľudí.“ Proti všetkým patriotom, ktorí varujú náš národ pred tým, než je príliš neskoro, kričia: „Spodina, fašista!“ Každý človek, ktorý hovorí, že naša americká Ústava sa ukázala ako dobrá a nemala by sa meniť, je označovaný za pravicového extrémistu. Ámos bol varovaný v Ámosovi 7:12-13: „Bež si do judskej krajiny.“ Aj keď Jahšua vykonal zázraky dobra, aj tak v Marekovi 5:17 čítame: „Preto ho začali úpenlivo prosiť, aby odišiel z ich oblasti.“ Dnes sa všemožne snažia zruinovať všetkých, ktorí sa odvážia hovoriť pravdu. Smutnou záležitosťou je to, že sú stále schopní získať mnoho nedbanlivých ľudí, aby ich podporovali a stupídne opakovali ich útoky voči všetkým skutočným patriotom a proti tým, ktorí im rozprávajú pravdu o náboženstve.

To taktiež nie je novinka, prorok Ámos objavil rovnaké podmienky pred 2700 rokmi. V Ámosovi 5:10 zaznamenal: „V bráne nenávideli karhateľa a k tomu, kto hovorí dokonalé veci, majú odpor.“ A tak v našej dobe boli uskutočnené útoky proti senátorom Taftovi, McCarthymu, Jennerovi, Eastlandovi a proti kongresmanovi Martinovi Diesovi, aby sme spomenuli len pár. Snaha zachrániť ľud pred jeho vlastným bláznovstvom nie je isto spôsob, ako získavať priateľov a ovplyvňovať ľudí.

Patrioti varujú pred politickým, ekonomickým a sociálnym zlom vrodeným v smere zvolenom populárnymi ľavicovými politikmi. Za to sú osočovaní dennou tlačou, rádiom a televíziou, redaktormi a komentátormi, ktorí zapredali svoj talent záležitosti, ktorá im môže vyniesť slušný príjem. No je rovnako pravdivé, že tých pár duchovných, ktorí sa odvážia vyjadriť náboženskú pravdu o morálnom zle vrodenom v súčasnej politike, je taktiež osočovaných ako náboženskí fanatici a podnecovatelia nenávisti.

Prečo je to tak, že každý zákerný útok proti kresťanstvu pochádza od tých, ktorí tu prišli ako utečenci, hľadajúci útočisko v druhu civilizácie, ktorý mohlo vybudovať len kresťanstvo? Prečo je to tak, že musíme mlčať, akoby šlo iba o praktikovanie tých zvrchovaných práv, ktoré menšiny údajne majú? No keď bránime našu civilizáciu a naše morálne štandardy proti týmto útokom, je nám povedané, že z našej strany ide o intoleranciu a náboženský fanatizmus! To taktiež nie je nič nové. Prostredníctvom proroka Ámosa Jahveh ľudu povedal o dni, zaznamenanom v Ámosovi 2:12: „Prorokom ste dávali príkaz hovoriac: Nebudete prorokovať.“

Je zvláštne, ako vzácna je kvalita morálnej odvahy. Mnoho mužov, ktorí majú fyzickú odvahu, ktorí by neutiekli z boja, či už na päste alebo so zbraňou, sa stále neodváži čeliť nepriateľstvu bohatej a politicky mocnej menšinovej skupiny. To je taktiež starodávne, nezmenená až do dnešného dňa a jednoznačne prorokovaná Ámosom. V Ámosovi 5:12-13 Jahveh hovorí: „Lebo ja viem, koľko je vašich vzbúr, a aké mocné sú vaše hriechy, ó, vy, ktorí prejavujete nepriateľstvo niekomu spravodlivému, ktorí beriete peniaze za mlčanie, a tí,ktorí odstrčili chudobných ľudí v bráne. Preto práve ten, kto má pochopenie, bude v tom čase mlčať, lebo to bude časť nešťastia.“ Izaiáš 59:14-15 rozpráva o tom istom: „A právo bolo donútené odstúpiť a spravodlivosť zostala stáť ďaleko. Veď pravda sa potkla na námestí, a čo je priamočiare, nie je schopné vojsť. A pravda chýba, a ktokoľvek sa odvracia od zlého, je plienený. A Jahveh to uvidel a v jeho očiach bolo zlé, že niet práva.“

Aké dôsledky musí takéto pochopenie priniesť, keď zlí v krajine kráčajú od moci k väčšej moci a len pár sa odváži pozdvihnúť svoj hlas v proteste? Ámos 8:11-12 varuje: „Hľa, prichádzajú dni, je výrok Zvrchovaného Pána Jahveho, a ja pošlem hlad do krajiny, hlad nie po chlebe a smäd nie po vode, ale po počutí Jahveho slov. A budú sa určite potácať od mora až k moru a od severu až k východu slnka. Budú sa potulovať a pritom hľadať Jahveho slovo, ale ho nenájdu.“

Vidíte, že tento stav dnes vo veľkej miere prevažuje. V koľkých kostoloch počúvate niečo iné než len ukľudňujúce sirupové kázne, aby vašu myseľ odviedli od zlých podmienok? Len pár rokov dozadu vtedajší predseda Národnej rady cirkví rozprával o tom, čo nazval: „Nebezpečenstvom, že toto veľké náboženské prebudenie, ktoré dnes existuje v našej krajine, by sa mohlo stať fanatickým a preniesť sa do nášho politického a obchodného života!“ Ak toto je nebezpečenstvo, hovorím, nech ho je viac! Nič iné nás nemôže vyviesť z pohyblivých pieskov, v ktorom sa náš národ potápa. Možno môžu pobúrene kázať proti človeku, ktorý si vypil pohár piva, no koľko kázní ste si vypočuli, o odsúdení tých, ktorí z našich skôr odstránili Krista? Koľko kázní, požadujúcich zastavenie podpisovania zmlúv a výkonných dohôd s Ruskom za podmienok vyhovujúcich len červeným? Biblia nás jasne varuje pred tým, aby sme sa spolčovali s Jahveho nepriateľmi, bez ohľadu na veľkolepé zámery. No koľko cirkví to pripomína svojim ľuďom? Skutočne, prišiel na nás hlad po počúvaní Jahveho slova. Nech sa deje čokoľvek, my budeme neustále hovoriť – tak povedal Jahveh.

Žiadne komentáre: