štvrtok, júna 21, 2007

Kľúč k proroctvu

Bertrand L. Comparet

Dnes ľahko vidíme, ako bola každá z veľkých udalostí Starej Zmluvy prorokovaná dlho vopred. Napriek tomu, keď tieto udalosti nadchádzali, ľudia boli zvláštne zaslepení. Dnes rovnako, proroctvá týkajúce sa konca veku sa napĺňajú, no ľudia vo väčšine cirkví sa v nich nevyznajú. Očakávajú naplnenie tých najmenších záležitostí, zatiaľčo sú slepí voči tomu, čo sa s nimi skutočne deje. To kvôli tomu, že nevedia, na koho sa proroctvá vzťahujú, a tak pre ich naplnenie vzhliadajú k nesprávnemu ľudu, na nesprávne miesto.

Jahveh neprorokoval o všetkom a každom. Veľké ríše Číny, Indie, Inkov, Mayov a Aztékov, národy južnej a strednej Ameriky, tie v Biblii neboli nikdy spomínané, pretože nemali nič do činenia s Jahveho ľudom ani s Jeho náboženstvom. Na pochopenie proroctva musíte vedieť, komu je proroctvo adresované. Biblické proroctvá sú zoskupené do istých hlavných línií, každá s vlastnou témou.

(1) Mesiánske proroctvá týkajúce sa Jahšuu. Predpovedali Jeho narodenie z panny, miesto, kde sa narodí, mnoho detailov o Jeho službe, uzdravovaní chorých, navracaní zraku slepým. Podané boli všetky detaily o Jeho zradení a ukrižovaní, Jeho vzkriesení na tretí deň atď. Zrejme iba Jahšua mohol tieto proroctvá naplniť, ak ste čakali kohosi iného, dosiahli ste iba pochybnosti a zmätok. Všetky ďalšie hlavné línie proroctva sú výslovne namierené na inú tému a nemôžu byť naplnené nikým iným, ako ľudom, o ktorom boli tieto proroctvá napísané.

(2) Proroctvá týkajúce sa 12 kmeňov Izraela. Ako vieme, po Šalamúnovej smrti v roku 975 pred n. l. sa Izrael rozdelil na dva národy, tieto národy mali svoje oddelené dejiny a odlišné osudy, ktoré mali naplniť. Tieto proroctvá môže naplniť jeden z týchto dvoch národov, samozrejme, ľud národov nemôže naplniť proroctvá týkajúce sa celého domu Jakoba.

(3) Dvojkmeňový národ Júdu. Po oddelení desaťkmeňového Izraela zostal iba Júda a Benjamin. Tieto proroctvá sa zaoberajú krátky čas existujúcim národom, predpovedajúc jeho zajatie v Babylone po dobu 70 rokov. Potom rozprávajú o návrate zvyšku, ktorý vybuduje 70-týždňový národ predpovedaný Danielom, ktorý naplní a prežije svoje zámery za 490 rokov. Mal poskytnúť svätyňu pre Jahšuov prvý príchod a Jeho obeť za nás na kríži. Po tomto tento národ nemal žiaden ďalší zmysel a po jednej generácii zmizol z histórie. Tak, ako je zrejmé, že Čína, Rím alebo Argentína nemohli naplniť žiadne z týchto proroctiev, taktiež dom Júdov nemohol naplniť proroctvá, ktoré sa ho netýkali.

(4) Dom Izraela. Vzniknutý ako desaťkmeňový národ, ktorý sa oddelil od Júdu, tento mal odlišný osud. Bolo to Jahveho panstvo. Musí sa stať veľkým národom a spoločenstvom národov. Musí byť Jahveho bojovou sekerou a zbraňami vojny, ktorými ničil zlé pohanské národy zeme. Musí sa stať veľkým námorným ľudom, od severských Vikingov pár storočí po páde Rímskej ríše, až po veľkolepé loďstvá Veľkej Británie a Spojených Štátov. Jeho ľud sa musí počtom zväčšovať ako hviezdy na nebesiach a musí získať novú zmluvu a stať sa kresťanmi. Musí vlastniť a kultivovať krajiny, ktoré iní zanedbali. Musia vziať Jahveho náboženstvo a civilizáciu do mnohých krajín, aby ukázali Jeho chválu na zemi. Všetky tieto proroctvá sa týkajú len domu Izraela a nikto okrem anglo-saských, škandinávskych, germánskych a slovanských národov ich nenaplnil. O týchto vieme, že sú živými pokoleniami Jahveho ľudu Izraela.

Ak hľadáte naplnenie týchto proroctiev v Egypte, Kongu, Rusku, Číne, Indii či v južnej Amerike, nielenže zbytočne márnite čas v hľadisku prázdneho ringu, ale prehliadate predstavenie v tom pravom ringu.

(5) Židia. Tu úmyselná zaslepenosť väčšiny cirkví celkom zmiatla ich náboženstvo. Trvajú na aplikovaní Jahveho proroctiev o Izraeli na Židov. Pretože Židia nikdy nenaplnili a ani nemohli naplniť žiadne z nich, takéto cirkvi musia vynachádzať ospravedlnenia pre zrejmé zlyhanie proroctva a ich viera je vážne oslabená. Musia predstierať, že ešte nenadišiel čas na naplnenie ktoréhokoľvek z týchto proroctiev, že Židia vykonajú tieto záležitosti v nejakej neurčitej budúcnosti. To ich zaslepuje voči faktu, že tieto proroctvá už boli naplnené skutočným Izraelom. Boli naplnené do takej miery, že neostáva čakať na nič iné, ako na rusko-čínsky komunistický útok na neohradené mestá Izraela, potom druhý príchod Jahšuu, na ktorý nie sú pripravené

V Izaiášovi 65:15 Jahveh Židom povedal: „A istotne zanecháte svoje meno mojim vyvoleným ako kliatbu a Jahveh vás každého usmrtí, ale svojich sluhov nazve iným menom.“ Jahveh povedal v Jeremiášovi 24:9, že Židia budú "na pohanu a na príslovie, na podpichovanie a na zlorečenie na všetkých miestach, kam ich rozoženiem.“ Jahveh prorokoval, že budú rozoznávaní svojimi tvárami. Izaiáš 3:9 opisuje Židov takto: „Výraz ich tvárí svedčí proti nim, a oni rozprávajú o svojom hriechu, ktorý je ako sodomský. Neskrývajú ho.“ Budú rozprášení, ako tuláci a ich správanie im zabezpečí útoky voči nim. Ezechiel 5:11-12 opisuje, čo sa so Židmi stane: „Tretina padne všade okolo teba mečom. A (poslednú) tretinu rozptýlim do každého vetra a vytasím nad nimi meč.“ Všetko to sa odohralo, ale bolo prehliadnuté tými, ktorí striehnu len na to, čo Židia nemohli vykonať, pretože Jahve predpovedal, že to vykoná iba Izrael.

(6) Trón Dávidov. V týchto proroctvách Jahveh prisľúbil, že trón Dávidov bude nevždy vládnuť prinajmenšom nad časťou Jeho ľudu, že domu Dávidovmu nikdy nebude chýbať potomok, ktorý bude na tomto tróne sedieť. Nakoniec Jahšua, ktorý pochádza z domu Dávidovho, sa vráti, aby z tohto trónu vládol celému svetu. Vieme, že kráľovské rodiny Británie a škandinávskych krajín pochádzajú od Dávida. Počas všetkých týchto stáročí tieto proroctvá nikdy nezlyhali, konečné naplnenie Jahšuovho návratu sa približuje.

(7) Babylonská postupnosť impérií. Táto je vyrozprávaná hlavne v Danielovi a Zjavení. Ich vzostup k moci, ich brutálny charakter, ich satanská, no márna, opozícia voči národom Izraela a ich pád, to všetko nastalo ako bolo prorokované. Konečné fázy týchto proroctiev sa dnes odohrávajú pred našimi očami – ak viete, kto je kto.

(8) Jahveho kráľovstvo. Nie je to čosi, čo má začať v hmlistej budúcnosti. Danielovo pokračujúce proroctvo, po predpovedaní babylonskej postupnosti impérií, počnúc kráľom Nabuchadnezzarom, s ktorým rozprával, je zaznamenané v Danielovi 2:44: „A za dní tých kráľov zriadi nebeský Boh kráľovstvo, ktoré nebude nikdy zničené. A kráľovstvo nebude prenesené na nijaký iný ľud. Rozdrví a ukončí všetky tieto kráľovstvá, a ono samo bude stáť až na neurčité veky.“ Jahveho kráľovstvo bolo na zemi založené pred stáročiami, v dňoch kráľoch babylonskej postupnosti impérií. Je stále mezdi nami a väčšina z vás, ktorí počúvate môj hlas, v ňom žijete.

(9) Cirkev. Nie je to národ, nemá žiadne armády či námorné loďstvo. Neovláda žiadne teritóriá, neuskutočňuje žiaden obchod, nie je tak početná ako hviezdy, ale je to malé stádo. Je do duchovné centrum národov Izraela, ale napĺňa len svoje vlastné proroctvá a nie sú na ňu prevedené žiadne proroctvá Izraela.

Týchto deväť línií proroctva sú ako mnohé odlišné vlaky, prichádzajúce z rôznych miest s rôznymi pasažiermi a prichádzajúce na železničnú stanicu na rôzne koľaje. Ak budete čakať na zlom nástupišti, svoj vlak zmeškáte. Nikdy v celej večnosti nedorazí vlak národov k nástupištu Izraela, rovnako ani vlak Jahveho kráľovstva k nástupištu cirkvi. Jediným kľúčom k porozumeniu proroctva je vyzerať každý vlak proroctva na jeho vlastnom nástupišti.

Žiadne komentáre: